icon-menu-close

Prata med en säljare

Du kan kontakta oss via telefon eller på e-post för hjälp med din produkt eller fråga.

Stora krav på småskalig kycklinguppfödning.

Sebastian Nilsson
Sebastian Nilsson
Säljare, Halmstad
Stora krav på småskalig kycklinguppfödning.

Idag har Knäreds Kyckling 23 årsanställda och slaktar 1 500 000 kycklingar per år. Företaget omsätter totalt 90 miljoner kronor per år med båda bolagen inräknat. Slakten omsätter 60 miljoner och uppfödningen 30 miljoner kronor. Ägaren som är tredje generationen Karlsson driver företaget in i framtiden. ”Det är med stolthet jag bär familjearvet och det är med glädje jag arbetar för att utveckla företaget vidare”, säger Alfred Karlsson som är fjärde generationen Karlsson. 

”Eftersom vi arbetar med djur och livsmedelsproduktion är det rigorösa regler och krav som reglerar vår verksamhet. För att möta kraven och säkerställa att kycklingarna har det så bra som möjligt gör vi flera kontroller dagligen. I det arbetet har vi stor nytta av Canons digitala verktyg Therefore Online. Verktyget underlättar och säkerställer allt från dokumentation till arkivering. Tack vare den här lösningen kan vi sköta dokumentering, rapportering och arkivering med mobiltelefonen. Tidigare var det papper, penna och pärmar som gällde.”

Knäreds Kyckling startade 1958 på ett litet torp i utkanten av Knäreds samhälle. Irma och Göte Karlsson som på den tiden födde upp höns, kalkon, gäss och kycklingar, gav sitt företag namnet Knäreds Fjäderfäprodukter. I samband med att Irma och Göte tog ett steg tillbaka 1974, gjordes en större utbyggnad av slakteriet och sönerna Lars-Göran, Conny och Anders tog över företaget. Då byter även företaget namn till Knäreds Kyckling AB.

Utmaning

Svenska djurskyddslagar är en av världens strängaste, regelverket omfattande och egenkontrollerna hos Knäreds Kyckling uppgår till 20 kontroller per dag. ”Bland annat temperatur, ljus och fuktighet i stallet kontrolleras ständigt för att ge kycklingen bästa möjliga uppväxtmiljö varje dag under hela uppväxten. Vårt egenkontrollprogram säkerställer att vi jobbar utefter våra högt uppsatta regelverk och riktlinjer. Dessutom kontrolleras vi dagligen av livsmedelsverkets veterinärer”, berättar Alfred Karlsson. ”

En livsmedelscertifiering ger säkrare livsmedel genom hela kedjan och skapar trygghet för oss, våra kunder och våra kunders kunder. IP Livsmedel är en grundcertifiering för livsmedelssäkerhet, spårbarhet och redlighet. Den vänder sig till företag inom förädling, packeri och lager, samt till företag inom parti- och provisionshandel. IP Livsmedel är en standard som riktar sig främst till små och medelstora leverantörer av livsmedel till svenska butiker. Syftet är att garantera produktsäkerhet gentemot konsumenterna med hjälp av egenkontrollprogram. Standarden bygger på lagkrav för livsmedelssäkerhet och omfattar bland annat hygien, spårbarhet, redlighet, HACCP-rutiner och leverantörsbedömningar.

”För oss på Knäreds Kyckling är världens strängaste djurskyddslagar inte tillräckligt, därför har vi ytterligare regler att förhålla oss till när det gäller djurhälsa och djuromsorg på gårdarna och i slakten. För att kycklingarna ska vara friska och må bra utför vi hela tiden ett gediget förebyggande arbete ute på gårdarna. Vi har riktlinjer och krav som gäller utbildningar kring djurhälsa och djurvälfärd, regler som gäller transport av kycklingar till slakt, kompetensutbildningar för uppfödare och slaktpersonal, samt utbildningar kring livsmedelssäkerhet. Så dokumentationen av våra kontroller är kritisk, och tanken på ett digitalt verktyg föddes på ett möte i regi av Canon. Då berättade en av Canons kunder om sina erfarenheter av Therefore Online. Vi insåg att det var ett verktyg för oss.”

”Dokumentationen är alltid tillgänglig i mobilen.”


Alfred Karlsson, Knäred Kyckling

Lösning

”Therefore Online är ett mycket lättjobbat verktyg som inte kräver någon lång inlärningsprocess. Tvärtom, det är mycket enkelt att komma igång och dessutom är lösningen skalbar. Så skulle vi önska att skala upp eller skala ner så är de möjligheterna inbyggda från första början. Flexibiliteten och det faktum att Therefore kan skräddarsys och löpande anpassas efter våra behov är värdefulla egenskaper. Från början använde vi Therefore uteslutande för avtal och HR. Men ju mer vi använde Therefore desto fler möjligheter såg vi. Så idag är Therefore ett verktyg vi använder dagligen och mer av ett styrsystem än stödsystem.”

Tack vare att den här lösningen är molnbaserad kan vi använda verktyget från vilken webbläsare vi vill, närsomhelst och varsomhelst. Som vi ser det är det också ett bra alternativ för verksamheter som vill känna sig trygga med drift och IT-säkerhet utan att behöva investera stora egna resurser i det. En molnlösning är också lätt att skala upp och ner i takt med att verksamheten förändras och nya behov uppstår på företaget

”Therefore Online är ett mycket lättjobbat verktyg.”

Alfred Karlsson, igen.

Resultat

”Med Therefore kan vi göra alla noteringar i mobilen, paddan eller datorn och samla all dokumentation på ett ställe. Det förenklar vårt eget administrativa arbete, underlättar och effektiviserar redovisningen för externa parter som Livsmedelsverket och veterinärer.

Mobilen har man alltid med sig så genomförandet av egenkontrollerna är så mycket smidigare nu. Tidigare var det papper, penna och pärmar som gällde från notering till arkivering. Det fungerade också men tog väldigt mycket längre tid. Nu kan vi jobba effektivare, säkrare och smidigare. Mobilen är en garant för det, den är alltid med.”

”Genom Therefore är inte bara informationen samlad på ett ställe och utan också alltid tillgänglig i realtid i mobilen.”

Genom samarbetet med Canon har vi också fått en effektiv printlösning som underlättar för oss att producera informationsblad och broschyrer. Tidigare var det nödvändigt att använda externa tryckerier. Nu kan vi göra det själva med bibehållen kvalitet till lägre kostnad. Sammantaget har vi fått en sömlös lösning från dokumentation till arkivering som underlättar och effektiviserar alla våra egenkontroller som livsmedelslagstiftning och djurskydd kräver”, berättar Alfred Karlsson Knäreds Kyckling AB i Knäreds socken, Laholms kommun.

Fördelar för Knäred med lösningen från Canon

  • icon-check-circle Underlättar dokumentation.
  • icon-check-circle Effektiviserar redovisning.
  • icon-check-circle Flexibiliteten.

Vill du veta mer och diskutera lösningar för dina utmaningar? Välkommen att kontakta ditt lokala Canon Business Center.