Avgörande för mig är kvaliteten på utskrifterna.
Bilen rullar mot Tumba, där Anders Jorulf har sin fotoateljé. Anders har just varit på en fotosafari i norra Sverige. ”Snön faller, solen skiner, det är en vacker dag”, berättar Anders via sin handsfree i bilen. Men Sverige är bara en del och en liten yta av Anders arbetsområde.
Jobbet som fotograf har serverat honom möjligheter att resa och gradvis göra hela världen till sitt arbetsfält. Anders fotografier är representerade på hotell världen över och regelbundet visas Anders fotografier på stora utställningar både i Sverige och internationellt. Anders fotokonst är också ett välkommet inslag i många privata hem i både Sverige och USA.
”Mitt fotograferande börjande med stora förändringar i tillvaron, avgörande händelser som fick mig att omvärdera livet och på allvar fundera på vad jag verkligen ville göra. Och använda tiden på bästa sätt. Att det blev just foto var ingen slump. Fotografering har alltid legat mig varmt om hjärtat. Mitt fokus är främst på landskapsbilder i Norden, stadsfotografering i New York, Paris och London och Wildlife i Sydafrika”, berättar Anders.
”Innan jag tar en enda bild har jag alltid läst av platsen där jag ska fotografera. Känt av stämningen, hur ljuset kan variera, noterat skiftningar i landskapet, i staden och hos djuren. Det är viktigt för mig. Jag förbereder mig noggrant och innan jag tar ett enda fotografi har jag komponerat bilderna i mitt inre. Fotografier tar man inte, man skapar dem. Som en musiker komponerar sin musik komponerar jag mina bilder och då direkt i kameran”, förklarar Anders.
”Jag har under årens lopp hittills använt mig av tre skrivare från Canon och löpande uppdaterat min skrivarpark från ett år till ett annat. Jag tycker om utveckling oavsett om den är teknisk eller personlig.”
“Eftersom jag är noggrann i mina förberedelser har jag stora krav på att utrustningen jag använder förmår leverera ett bra och tydligt resultat – inte bara tekniskt utan att upplevelsen av bilden blir som jag föreställt mig. Att bilderna som kommer ur storformatsskrivaren motsvarar bilderna jag gestaltat och framkallat i mitt inre är oerhört viktigt för mig.”
Anders Jorulf, fotograf
“Som jag ser det är utskriften i dag likvärdig med mörkrummets möjligheter igår. Mycket går att påverka, men ingenting vill jag förvanska. Jag vill inte påverka bildens kärna utan bara lyfta fram det som redan finns i motivet. I mina landskapsbilder till exempel använder jag aldrig Photoshop”, säger Anders.
”Jag tittar alltid med ett kritiskt öga och kräver att det ska se verkligt ut. Att mina bilder är som jag öskar att de ska vara. Är kontrasterna rätt, är färgerna naturtroget återgivna, ser skuggorna äkta ut, förmår papperet reproducera solens strålar, klarar skrivaren att återge gråskalan med rätt djup och rätt nyanser?
Alltid tillmötesgående, alltid proaktiva och alltid vänliga. Servicen och back-upen är obetalbar. Jag vet att det låter som om jag fick betalt för att säga så här. Men det är precis så här det förhåller sig, varken mer eller mindre.
”Jag kan säga så mycket som att utan insatserna från människorna på Canon och Molanders och lösningarna jag fått från dem skulle jag inte vara där jag är idag. Alltid tillmötesgående, alltid proaktiva och alltid vänliga. Servicen och back-upen är obetalbar. Jag vet att det låter som om jag fick betalt för att säga så här. Men det är precis så här det förhåller sig, varken mer eller mindre.”
“Samtidigt är det kvaliteten på utskrifterna som är helt avgörande för mig som fotograf. Det räcker inte att medarbetarna är trevliga och kunniga. Det är slutresultatet som räknas”, betonar Anders.
Historiskt sett är jag fantastiskt nöjd och inom ett par år har jag säkerligen ytterligare en skrivare från Canon. Nu är jag inne på min fjärde. Med tanke på att samarbetet fungerar klanderfritt ser jag bara möjligheter med att fortsätta på den inslagna vägen där teknologi och mänskliga kvaliteter går hand i hand. Det passar mig, mina värderingar och framförallt mitt sätt att jobba. Tekniken ska underlätta mötet mellan människa och fotografi. Inte lägga sig som ett filter däremellan”, avslutar Anders Jorulf, fotograf.