Sökresultat

Inga träffar matchade ditt sökord

Ett okänt fel inträffade, försök igen

Dokumentismens 7 principer

Dokumentismen är läran om hur du jobbar effektivare med dokument och information. Den hjälper dig hitta nya arbetssätt samtidigt som den tar hänsyn till hur vi människor tänker och beter oss.

Fördjupa dig i dokumentismens 7 principer nedan!

1. Sluta leta, börja hitta

Kärnan i dokumentismen är att förbättra användarens dagliga arbete med dokument. En grundpelare är att du inte ska behöva ägna tid åt att leta efter dokument och information som du behöver. Det ska du hitta direkt.

2. Håll skrivbordet rent

Dokumentismen minimerar pärminnehåll och lösa papper. Utskrifter minskas genom att alla dina dokument finns tillgängliga i din dator, iPad och mobil. Och skrivbordet slutar äntligen vara dumpningsplats för kom-ihåg-dokumenten.

3. Stora förbättringar bygger ofta på små förändringar

Människor tycker inte om stora förändringar. 
Det är lätt att de rinner ut i sanden. I dokumentismen fokuserar vi på att smarta förbättringar inte ska innebära för stora omställningar. Sluta göra som du brukar så kommer resultaten.

4. Koll på läget

Alla jobbar på samma sätt jobbar man verkligen tillsammans. Dokumentismen hjälper dig skapa struktur och rutiner som gör att alla till exempel döper och namnger dokument på samma sätt. På så sätt slipper du egna system som gör dokumenthanteringen sårbar och beroende av enskilda individer.

5. Frigör plats i huvudet

Vissa dagar känns som en enda lång omväg. Massor av tid går åt att fundera över alla små hinder som måste övervinnas. Dokumentismen handlar om att ta hjälp av smarta produkter, mjukvaror och rutiner för att förenkla vardagen. Det ger dig tid att fokusera på besluten som verkligen betyder något.

6. Nya rutiner blir inte bra rutiner förrän de blivit gamla rutiner

Nya arbetssätt är alltid jobbiga i början och det kan vara svårt att se fördelarna. I dokumentismen utgår vi från att nya arbetssätt inte upplevs som effektivare, eftersom de faktiskt inte är effektivare i början. Det tar tid att skapa bra rutiner och fördelarna kommer efter hand.

7. Bra idéer kan alltid bli bättre.

Dokumentismen utgår från att det alltid går att hitta saker att förbättra. De bästa idrottsmännen slutar ju inte träna när de nått toppen. Och de bästa förbättringarna kanske går att göra där man inte själv tänker på att titta. Ibland behöver man hjälp att se med nya ögon.